Recept

Carbonara

Även om det finns många ursprungshistorier berättar den mest tillförlitliga om en situation då blandningen av ingredienserna fanns tillgängliga för en grupp amerikanska soldater och i fantasin hos en romersk kock. Resultatet var prototypen av spaghetti carbonara: ägg, bacon (senare guanciale) och ost. Gradvis har receptet utvecklats till det vi alla känner idag och kan avnjutas överallt, i hela Italien och utomlands, i de otaliga versionerna: med eller utan peppar, med en äggula per person eller en tillsats av minst ett helt ägg, med guanciale. Många använder pancetta istället, men bacon ska aldrig användas.

Carbonara-såsen bereds på några minuter. Tänk bara att du bara behöver kryddad guanciale skuren i remsor, en krämig röra baserad på äggulor och nyriven Pecorino. Jag vill också lägga till lite parmesan. Jag tror att parmesan har en mer förfinad smak och därför mer lämplig för dagens smak

Receptet är väldigt enkelt men det finns några saker du behöver rätt för att detta ska fungera. Det första är att vattnet du kokar spaghetti i måste saltas väl. Jag tillsätter vanligtvis ungefär en matsked salt för varje liter vatten. Minsta vattenmängd bör vara 3,5 liter.

När det har kokat, tillsätt pastan och rör om den under de första trettio sekunderna så att trådarna inte hänger ihop. Du kan göra såsen medan spaghettin kokar.

För Guanciale gillar jag att skära den i relativt stora bitar eftersom det gör att jag kan steka dem tills de brynts och blivit knapriga på utsidan, medan jag lämnar lite av fettet på insidan intakt.

Såsen är helt enkelt äggula, pecorino och parmesan och svartpeppar ihop-vispad.

När pastan är kokad och avhälld på vätska är det viktigt att röra ihop den med Guanciale först. Detta sänker temperaturen på både spaghettin och köttet så att den inte hamnar i en skål spaghetti omrörd med äggröra. Nu måste du bara blanda pasta och Guanciale tillsammans med ägg och ost tills varje pasta-sträng är omrörd i den himmelska såsen.

Ingredienser

Spaghetti  400 g

Guanciale 150 g

Äggula /ägg 8

Pecorino Romano 15 g

Parmesan Reggiano 50 g

Svart peppar

STEG

  1. Men Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten (du vill ha cirka 1 matsked salt per 5 koppar vatten)
  2. Koka spaghetti utifrån instruktionen på paketet
  3. Medan pastan kokar, stek guanciale i olivoljan tills den är  brynd på   utsidan
  4. När pastan är klar, hälla av den och blanda ihop den med guanciale.
  5. Servera pastan och toppa den med lite extra parmesan och svartpeppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *